New Perspectives / Cees

“Om echt impact te kunnen maken, moet je allereerst je urgentie-radar goed afstellen.” Cees van Veluw, Manager van het ‘kranen-team’, weet wanneer problemen gelijk opgelost moeten worden of kunnen wachten tot in een later stadium. “Wij engineers zien tenslotte overal een probleem dat we willen oplossen.”

"In de toekomst gaan we meer autonome besturing van kranen zien."

Cees van Veluw, Product Manager Cranes Zo Cees, drukke tijden?
"Dat kun je wel zeggen. We zijn continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze klanten het beste van dienst te zijn. Onlangs hebben we een mooi contract getekend voor de levering van een Windturbine Installatiekraan. We hebben deze partij ooit proactief benaderd met een goed engineering-idee en dankzij een nauwe samenwerking is dit contract nu het resultaat."

Dat is een proactieve benadering?
“In eerste instantie moesten ze ook wel even wennen aan onze aanpak, maar ze waren bovenal benieuwd naar het idee; het vervangen van een kraan voor een nieuwe kraan met grotere hijscapaciteit, maar met hetzelfde gewicht. Vervolgens hebben we voorlichting gegeven over het vervangen van de bestaande kraan, en nu bouwen we voor hen dus een kraan voor installatie van de nieuwe generatie windturbines. Daar word ik blij van, want het was een traject van de lange adem.”

Des Huismans, zo’n mentaliteit?
“Kansen zien, snel schakelen en naast technische kennis ook commercieel inzicht hebben is wel nodig als je bij Huisman werkt. We gaan voor betaalbare, kwalitatieve producten en duurzame relaties. Flexibiliteit trouwens ook: als een klant iets anders wil, dan moet dat ook kunnen. Daarnaast spelen we in op marktontwikkelingen en trends zoals bijvoorbeeld autonome besturing van kranen. We krijgen vaak vragen van klanten gericht op het verhogen van de efficiency. Wij willen de oplossing graag bedenken voordat de vraag gesteld wordt.

Duidelijk. Wat zou je willen zien in de toekomst?
“Met alle high-end technologie die er bestaat, is er absoluut meer autonome besturing vanuit kantoor mogelijk. Neem kraanoperators, die worden wekenlang offshore gestuurd. Dat kost veel geld, voor belangrijk werk; een groot deel van de tijd bestaat uit wachten, wat niet zo efficiënt is. Dat kan volgens ons efficiënter en daar moeten we oplossingen voor bedenken. Daarnaast voorzie ik dat er meer en grotere windturbines worden geïnstalleerd met 3D-gecompenseerde systemen, om minder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden. De afgelopen vijf jaar heeft offshore wind sowieso een enorme vlucht genomen. Het heeft de markt echt overspoeld. Aan ons om ook hier weer na te denken over wat daarna komt.”

Hoe doe je dat, innovatief blijven?
“Dat zit ’m in de werkwijze: collega’s vrijmaken en ruimte geven om te experimenteren, nieuwe ideeën testen en die resultaten voorleggen aan het management. Zij staan daar absoluut open voor. Daarnaast is het goed om de wereldwijde trends, zoals verduurzaming, automatisering, en data-analyse in de gaten te houden, en ook het perspectief van de klant mee te nemen.”

Wat denk jij, waar staat Huisman over pakweg twintig jaar?
“Dan hebben we ons naast offshore equipment, misschien ook wel uitgebreid naar andere sectoren. Ik heb geen idee. Het kan echt alle kanten op.”

Wil jij ook impact maken en onderdeel zijn van een wereldwijd team van innovators? Bekijk dan onze vacatures

Meer 'New Perspectives'

Lees meer of bekijk de video over het perspectief van: