New Perspectives / Robin

“Stel je voor: je ontwerpt iets dat je vervolgens een paar jaar later op de kade ziet staan. Dat is toch fantastisch?” Robin van Boven is - zoals hij dat zelf noemt - een hardcore engineer, en steekt zijn enthousiasme voor het vak niet onder stoelen of banken. Als het aan hem ligt blijft hij tot zijn pensioen bij Huisman werken.

“Als een product al bestaat, bedenken wij wel iets waardoor het nóg beter wordt.”

Robin van Boven, Principal Engineer

Tot je pensioen is nog een lange tijd. Wat drijft jou?
“Ik ben bij Huisman afgestudeerd en blijven plakken. Niet om nou een promo-praatje te houden, maar het is een geweldig bedrijf.” Hij kijkt naar buiten en wijst naar een negentig meter hoge testboortoren: “Zie je de HIT, de Huisman Innovation Tower? Daar heb ik aan meegewerkt, mooi toch?”

Indrukwekkend product. Wat kun je er zoal mee?
“We simuleren er dynamische scheepsbewegingen mee. Daarnaast kunnen we onze equipment testen en aan klanten demonstreren. Een soort van showroom, zeg maar. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de zogeheten ‘motion compensated monopole gripper’. Hiermee kunnen we vanaf een drijvend schip heien. De grijper houdt de paal in positie terwijl je het schip heen en weer beweegt. Storm of niet. ”

Trots?
“We zijn bij Huisman niet zo van de borstklopperij, maar gaaf is het wel. We maken kleine producten, maar ook gigantische torens. Het is moeilijk om in woorden uit te leggen wat dat met je doet. Ik denk dat je het zo moet zien: feit dat het nog nooit eerder is gedaan, maakt het extra speciaal.”

En wat als iets nou al bestaat?
Robin begint te lachen: “Nou, dan kunnen wij wel weer wat bedenken om het nóg beter te maken!”

Wat maakt jouw werk uitdagend?
“Los van de grote complexiteit, speelt tijdsdruk een rol. De ontwikkelingen gaan snel dus onze klant wil steeds sneller een product in handen hebben. Daar moeten wij in mee, en dat is uitdagend.”

Dan moet je wel je hoofd koel houden…
“Ik hou wel van problemen. Die zijn het allerleukste. Problemen vragen namelijk om slimme oplossingen. Dat is waar ik goed in ben, en waar ik bij Huisman alle ruimte voor krijg.”

Hoe zou je de Huisman-mentaliteit omschrijven?
“Ambitieus. We gaan niet voor een zesje, ook niet voor een zeven. We willen altijd beter. Tegelijkertijd heerst er hier ook een familiegevoel. Iedereen staat voor elkaar klaar. Dit werk doe je echt samen.”

En eenmaal klaar dan…
“Staan we hier vrijdag binnen aan de bar. Even ontladen en met elkaar lachen. Ook daar zijn we goed in!”

Wil jij ook impact maken en onderdeel zijn van een wereldwijd team van innovators? Bekijk dan onze vacatures.

Meer 'New Perspectives'

Lees meer of bekijk de video over het perspectief van: