Travelling Load Stabilising Systeem

Huisman en Siemens Gamesa, een toonaangevend bedrijf in windturbines, hebben hun technische en operationele expertise gebundeld in de ontwikkeling van een oplossing om windturbinecomponenten tijdens de installatie te stabiliseren, met name bladen, maar ook nacelles en torensegmenten.

Het beheersen van de bewegingen van de relatief lichte bladen van een turbine wanneer deze in een kraan hangen, is door de windbelasting een uitdaging gebleken tijdens de installatie. Om operationele downtime te verminderen en de integriteit van de delicate windturbinecomponenten te waarborgen, ontwikkelden Huisman en Siemens Gamesa het Travelling Load Stabilising Systeem, voor universele toepassing in heavy lifting kranen.

Het systeem bestaat uit een combinatie van twee paar tuggerlieren die samenwerken om de positie van de lading te handhaven. Eén paar is gemonteerd op onafhankelijke trolleys die over een geïntegreerde rail langs de stijve giek van de kraan kunnen rijden. De trolleys volgen automatisch het hoofdblok om een optimale tuggerlijnconfiguratie te behouden. Het tweede paar tuggerlieren wordt ingezet vanaf de top van de kraan en levert een kracht loodrecht op de richting van het eerste paar. Door de lading vanuit twee verschillende richtingen te benaderen, biedt het systeem aanzienlijk meer controle dan een conventioneel enkel paar tuggerlieren.

Een speciaal ontworpen besturingssysteem houdt de actuele positie van de lading vast, wat resulteert in een veel stijvere fixatie en dus een hogere positienauwkeurigheid in vergelijking met conventionele tagline systemen die gebaseerd zijn op het contant houden van de draadspanning. In het geval van een onverwachte overbelasting zal het systeem meegeven, maar zal terugkeren naar zijn positie-instelpunt wanneer de kracht weer onder de drempelwaarde zakt.

Het Travelling Load Stabilising Systeem functioneert als een integraal onderdeel van de kraan en kan daarom zowel vanuit de kraancabine als vanuit een optionele walk around box (WAB) worden bediend.

 

Verklein veiligheidsrisico's

Het Travelling Load Stabilising Systeem minimaliseert door de wind veroorzaakte bewegingen van windturbinecomponenten tijdens het hijsen, waardoor de veiligheid voor personeel in de nabije omgeving wordt vergroot.

Verkort cyclustijd

Minder bewegingen vergroot de operationele effecientie tijdens de installatie van bladen, nacelles en torensegmenten, en verkort de cyclustijd. 

Verhoog workability

Het Traveling Load Stabilising Systeem maakt het mogelijk om hijswerkzaamheden uit te voeren in slechte weersomstandigheden, waardoor het weervenster van de werkzaamheden wordt vergroot.

 

/ kenmerken

  • Hogere stijfheid in vergelijking tot conventioneel tagline systeem
  • Retrofit mogelijk
  • Volledige integratie met controle systeem van de kraan
  • Geschikt voor hijswerkzaamheden
  • Verhoogde controle en werkbaarheid
  • Op verzoek: geautomatiseerd voor specifieke taken

/ vacatures

Junior Electrical Engineer

  • Fulltime
  • Starter
  • Schiedam
Gerelateerde vacatures