Huisman levert 3.000+mt Leg Encircling Kranen voor Havfram's installatieschepen

Huisman heeft de gunning aangekondigd van het contract van Havfram Wind, een installatie-aannemer voor offshore windturbines, voor de levering van een 3.000mt+ Leg Encircling Kraan (LEC) voor zijn tweede NG-20000X Wind Turbine Installation Vessel. Het schip is besteld bij CIMC Raffles. Het contract van Huisman volgt op een eerdere order in december 2022 voor de installatie van een identieke kraan op het eerste schip.

De volledig elektrische LEC wordt uitgerust met een unieke giek van 155 meter en heeft een hefhoogte van ca. 180 meter bovendeks. Het ontwerp is aangepast naar de specifieke eisen voor de installatie van turbines en funderingen, die door het ervaren engineeringteam van Havfram zijn vastgesteld.

De Huisman LEC is licht van gewicht en betrouwbaar, heeft een hoge positioneringsnauwkeurigheid en is zeer energiezuinig, wat bijdraagt aan een lagere uitstoot tijdens de installatie van steeds grotere offshore windturbines.

De kraan is voorbereid voor de volgende generatie tagline-systemen, met verbeterde eigenschappen om volgende generaties windturbines te installeren in meer uitdagende omstandigheden. Bovendien is de kraan geoptimaliseerd voor de installatie van bodemvaste fundaties in combinatie met Huisman's portfolio van Monopile Grippers en Pre-Piling Templates.

De kraan heeft een geringe uitzwaai aan de achterzijde waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van de vrije dekruimte. Zowel de betrouwbaarheid als het onderhoudsgemak wordt voortgezet in het ontwerp van de zwenklagers. Huisman's in-house ontworpen constructie in meerdere delen zorgt voor inspectie- en onderhoudsgemak.

De kraan zal worden geproduceerd in de productiefaciliteit van Huisman in Zhangzhou, China.

Håkon Johannessen, Engineering Manager van Havfram Wind AS

“We zijn verheugd dat Huisman kranen levert voor onze nieuwbouw Wind Turbine Installatieschepen. De staat van dienst van Huisman en de bereidheid om hun reeds beproefde Leg Encircling Crane-ontwerp aan te passen aan de vereisten van Havfram en de markt, waren essentieel om ervoor te zorgen dat we het juiste equipment hebben voor de taken die voor ons liggen.”

 

David Roodenburg, CEO van Huisman

“We zijn dankbaar dat Havfram vertrouwen in ons heeft gesteld om ook hun tweede innovatieve nieuwbouwschip uit te rusten met een Huisman-kraan. Ze bouwen enkele van 's werelds meest energie-efficiënte, hybride aangedreven installatieschepen. We zijn er trots op dat we met de twee kraanorders kunnen bijdragen aan het stimuleren van de productie van windenergie en het verder verbeteren van de energie-efficiëntie om de footprint van Havfram te verkleinen.”

Eigenschappen en voordelen van de Huisman Leg Encircling Kraan

  • Een volledig elektrisch aangedreven systeem, resulterend in een hoge positioneringsnauwkeurigheid, minder onderhoud en een hoge mate van betrouwbaarheid.
  • Het in-house ontwikkelde zwenklagersysteem zorgt voor een betrouw-bare en nauwkeurige positionering.
  • Door het unieke ontwerp van de giek is deze stijver en lichter in ge-wicht. De stijve constructie leidt tot minder beweging van het uiteinde van de giek.
  • Een geringe uitzwaai, waardoor optimaal gebruik van de vrije dekruimte mogelijk is.
  • Voorbereid voor de volgende generatie tagline systemen.

Kan worden gebruikt in combinatie met Huisman's portfolio van Pile Grippers en Pre-Piling Templates